Erkeklerde Akciğer Kanseri, Kadınlarda Meme Kanseri İlk Sırada
Kansere dikkat çekmek için her yıl 4 Şubat Dünya Kanser Günü etkinlikleri düzenlenmektedir. Kanser türlerinin genetik altyapısını inceleyen nanoteknoloji yardımıyla kişiye özel tedavi stratejileri geliştirmeye yönelik çalışmalar yürüten İstinye Üniversitesi (İSÜ) Biyomedikal Mühendisliği. Öğretim Üyesi Polen Koçak, kanser tedavilerinde gelinen son noktayı değerlendirdi.
Türkiye’de kanser görülme sıklığının dünyadan fazla olduğunu vurgulayan Koçak, “Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nün son verilerine göre erkeklerde akciğer kanseri, kadınlarda meme kanseri ilk sırada yer alıyor.”
“Deprem Bölgelerine Temiz Su Verilmeli”
Kanser hem dünyada hem de Türkiye’de ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer almaktadır. 4 Şubat tüm dünyada kanser hastalığına dikkat çekmek ve erken teşhisin değerini vurgulamak için.
Dünya Kanser Günü çeşitli etkinliklerle anılmaktadır. İstinye Üniversitesi (İSÜ) Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği Öğretim Üyesi Dr. Öğretim Üyesi Polen Koçak, 4 Şubat Dünya Kanser Günü vesilesiyle kanser tedavilerinde gelinen noktayı değerlendirdi.
Hedefe Yönelik Tedaviler Geliştirmek İçin Yeni Yollar Geliştirmek
ISU laboratuvarlarında sağlık sektörüne özgü analizler yerine bilimsel altyapı ile desteklenen kişiye özel tedavi stratejileri üzerinde çalışan ISU Biyomedikal Mühendisliği ve bunun için kanser türlerinin genetik altyapısını inceleyen nanoteknoloji yardımıyla kişiye özel tedavi stratejileri geliştirme çalışmaları yapmaktadır. amaç. Öğretim Üyesi Polen Koçak, kanser tedavilerine ilişkin açıklamalarda bulundu:
“Kanser tedavilerinde gelinen en değerli nokta, kişiye özel ilaç uygulamalarının kanser hastalarına uygulanmasıdır. Araştırmacılar, kişiselleştirilmiş kanser tedavisi stratejileri geliştirmek için çeşitli taktikler üzerinde çalışıyorlar. Bunlar, farklı kanserlerde mümkün olduğu kadar çok genetik mutasyonun tanımlanmasını, tümörleri sıralamak için daha hızlı ve daha etkili teknikleri ve tedavileri hastalarla daha doğru bir şekilde eşleştirmenin ve daha hedefe yönelik tedaviler geliştirmenin yeni yollarını içerir. Bu araştırmayı ve ileri teknolojileri bir araya getirmek, tedavisi zor hastalar için potansiyel bir umut sunuyor.”
Türkiye’de Kanser İnsidansı Dünya İnsidansından Daha Yüksek
Türkiye’de kanser görülme sıklığının dünyadaki görülme sıklığının üzerinde olduğunu belirten Koçak, kanser bilgileriyle ilgili şu bilgileri verdi:
“Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nün son istatistiki verilerine göre Türkiye’de kanser görülme sıklığı dünya görülme sıklığının bir ölçü üzerindedir. Ülkemizin de içinde bulunduğu Batı Asya bölgesinin ortalama kanser insidansı Türkiye ortalamasının altındadır. Orta ve Doğu Avrupa ve Amerika gibi gelişmişlik düzeyi yüksek ülkelerde kanser vakaları ülkemize göre daha yüksektir. Türkiye’de 2017 yılında yaşa standardize kanser oranı erkeklerde 259,2 iken kadınlarda 187,0 (100.000’de) oldu. 2017 yılı kanser istatistiklerine göre ülkemizde toplam 180.288 kişiye kanser teşhisi konduğu tahmin edilmektedir. Akciğer kanseri erkeklerde en sık görülen kanserdir. Erkeklerde tütün ve tütün ürünlerine bağlı kanserler arasında tütün kullanımına atfedilen vaka sayısının 16.781 olduğu tahmin edilmektedir ve tütüne bağlı kanserler erkeklerde değerini korumaya devam etmektedir. Kadınlarda en sık görülen meme kanseri türüdür. Her dört kadından birinin kanseri bu tipte kalıyor ve bir yılda toplam 19 bin 211 kadına meme kanseri teşhisi konuldu.”
Akciğer Kanseri Olan Hastaların Yarısından Fazlasına İleri Aşamada Tanı Konuluyor
Akciğer kanseri hastalarının yarısından fazlasının ileri evrede teşhis edildiğine işaret eden Koçak, “Obeziteye atfedilen olay sayısının toplamda 6 bin 707 civarında olduğu tahmin ediliyor. Obezitenin neden olduğu kanserler en çok kadınları etkiliyor. Kolorektal kanser hem erkeklerde hem de kadınlarda üçüncü sırada yer almaktadır. Lösemi, çocukluk çağı kanserlerinde en sık görülen kanser türüdür. 15-24 yaş grubunda erkeklerde testis kanseri, kadınlarda tiroid kanseri ilk sıralarda yer alıyor. Akciğer kanserinde hastaların yarısından fazlası ileri evrede teşhis edilir. Meme kanserlerinin sadece yüzde 11’i uzak evre kanser olaylarıdır. Kadın kanserleri olan rahim korpusu ve rahim ağzı kanserlerinin çoğu erken evrede yakalanıyor” dedi. (BSHA-Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)