İş

“İklim Değişikliği Zirvesi 2023: Yeşil Dönüşüm” İstanbul’da yapıldı

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton, özel şubenin sürece güçlü katılımıyla Türkiye’nin sera gazı emisyonlarının zirveye ulaşacağı zamanın planlanan 2038’den daha erken çekilebileceğine inandıklarını söyledi.

Capital ve Economist dergileri tarafından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve UNDP iş birliğinde “İklim Değişikliği Zirvesi 2023: Yeşil Dönüşüm” düzenlendi. İstanbul’da düzenlenen zirveye CEO seviyesinde 200’ün üzerinde üst düzey yönetici katıldı.

Karbon ağırlıklı branşların temsilcilerinin de aralarında bulunduğu 200’den fazla üst düzey yönetici ve finans temsilcisi bir araya gelerek Türkiye’de “yeşil dönüşüm”ün gerçekleşmesi konusunda görüş alışverişinde bulundu.

Zirvenin açılışında konuşan UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Vinton, UNDP olarak 6 Şubat’ta Türkiye’yi vuran yıkıcı depremlere yönelik müdahaleye gönülden katıldıklarını belirtti.

Depremin olduğu bölgelerde yeniden hayata dönüldüğünü görmenin güzel olduğunu vurgulayan Vinton, şunları kaydetti:

“Sokaklarda daha fazla insan var ve daha fazla iş var, ancak aynı zamanda yapılacak çok iş var. Sıkıntı, kayıp ve yıkım, yıkılmayı bekleyen boş binaların fiziksel ve ürkütücü görüntüsü var. UNDP olarak, Türkiye’nin böylesine büyük bir bölümünün kurtarılması ve yeniden inşa edilmesi konusunda kararlıyız. Kararlılıkla ve tereddüt etmeden katılmak için elimizden gelen her şeyi yapmaya devam ediyoruz. Bu, ülkeler arasında dayanışma ve cömertlik gerektiren uzun bir süreç olacak. UNDP olarak Strateji ve Bütçe Başkanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Dünya Bankası ve Avrupa Birliği de bu çabanın bir parçası. olmaktan onur duyuyoruz” dedi.

İş dünyasını ve iklim değişikliğini konuşmaktan daha önemli yapılacak şeyler olduğuna işaret eden Vinton, “Her şeyden önce yeşil analizleri, daha düzenli ve daha yeşil olanları inşa etme fikrini dahil etmek konusunda kalıcı bir sorumluluğumuz var. UNDP olarak, atık su arıtma tesisi kurulmasını sağlamak, ahşap malzeme kullanımını ve yeniden yapılanmayı teşvik etmek, yenilenebilir enerji kaynakları ve enerji verimliliği sağlamak amacıyla çevresel yükünü azaltmak için elimizden gelenin en iyisini yapıyoruz. yeniden yapılanan her yeni ilçeye veya yeni kentsel alana dahil edilerek, afetin enkazı geri dönüştürülüyor.” açıklamasını yaptı.

“Çok daha düşük maliyetle tamir edebiliriz”

Her gün dünyanın bir yerinde benzeri görülmemiş yeni bir felaketin yaşandığına dair yeni bir manşet gördüklerini kaydeden Vinton, “Gördüğümüz emisyonları tersine çevirmek için harekete geçmezsek felaketler geliyor. yapabilir miyim?’ söyleme isteği uyandırıyor.” dedi.

Bu nedenle, karbonsuz bir gelecek, belirledikleri ama bir şekilde ulaşamadıkları hedeflere giden bir yol izlemek için yeni bir motivasyon bulmak için bu fırsatı kullanmalarının çok önemli olduğunu düşünüyor.

İklim değişikliğine neden olan zararlı emisyonların büyük bölümünü özel sektörün üretmeye devam ettiğini anlatan Vinton, “Özel sektörün güçlü katılımıyla Türkiye’nin sera gazı emisyonlarının zirveye ulaşacağı zamanın daha erken getirilebileceğine inanıyoruz. UNDP olarak biz, Paris hedefleri doğrultusunda üretimi karbondan arındıracak ve takvimi hızlandıracak prosedürler bulmak için Türk iş dünyasının yaratıcılığına ve dayanıklılığına güveniyoruz.” görüşlerini dile getirdi.

Capital ve Economist dergileri Genel Müdürü Cem Başar da iş dünyasının liderlerinin iklim politikası konusunda yürüttüğü verimli istişarelerden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

“Enerjide yenilenebilirlik, ulaşımda elektrifikasyon, üretimde çeviklik”

Zirve kapsamında düzenlenen “İklim Değişikliği, Dönüşüm Ekonomisi ve Fırsatlar” başlıklı panelde konuşan Sabancı Holding Sanayi Küme Lideri Cevdet Alemdar, enerjide yenilenebilir enerjinin, ulaşımda elektrifikasyonun ve üretimde çevikliğin önemine dikkat çekti.

Sabancı Holding olarak sınır karbon uygulamasında sektördeki tüm çalışmalarının karbon yoğunluğu üzerinde çalıştıklarını belirten Alemdar, bunları Avrupa ve dünyadaki kıyaslamalarla da karşılaştırdıklarını belirtti.

Alemdar, karbon yoğunluğu çalışmalarının kendilerine sadece sürdürülebilirlik açısından değil, ekonomik rekabet gücü açısından da nerede ve nasıl düzgünleşmeleri gerektiğini öğrettiğini belirtti.

Limak Çimento Üst Yöneticisi (CEO) Erkam Kocakerim, ekonomi, güç ve iklim değişikliğinin bir arada ve bütünleşik bir şekilde geliştiğine değinerek, “Bu bize açıkça gösteriyor ki bu mesele bir kavşak, Türk Yüzyılı hedefinde bir paradigma değişikliğidir. , ihracat rekabetinin konusu değildir.” söz konusu.

Yeni enerji ekonomisinde saf teknoloji için çok büyük bir pazar olduğunu kaydeden Kocakerim, “Aslında bunu özellikle Avrupa Birliği’ndeki teknoloji şirketlerinin motivasyonunda görüyoruz. Yani inanılmaz motive oluyorlar sonra. uzun yıllar.” terimleri kullandı.

“Türkiye’deki otobüslerin yüzde 100’ü yerli üretim”

Anadolu Isuzu Genel Müdürü Tuğrul Arıkan, Türkiye’nin çok büyük bir otomotiv gücü olduğunu belirterek, ülkenin ciddi anlamda üretim ve ihracat yaptığını söyledi.

Arıkan, “Hem alternatif yakıtlı araçlar hem de akıllı bağlantılı araçlar devreye giriyor. Bu anlamda ticari araçlar olarak bakarsak çok önemli bir gelişme var. Örneğin Türkiye’de ithal otobüs yok. Yüzde 100 Türkiye’deki otobüsler yerli üretim.Türkiye önemli bir otobüs gücü. Kamyonlarda değerli bir güç gibi. Her firmanın bizim gibi çok güçlü bir Ar-Ge’si var. Bu Ar-Ge, yıllardır alternatif yakıtlı araçların geliştirilmesi için çalışıyor.” dedi.

Türkiye’nin otomotiv açısından güçlü bir ülke olduğuna işaret eden Arıkan, bölümün önünde değerli fırsatlar ve riskler olduğunu söyledi.

Eczacıbaşı Yapı Malzemeleri Kıdemli Müdürü Özgen Özkan da teknoloji üretirken yurt dışından teknoloji üreten insanlarla çok yakın olmak gerektiğini söyledi.

Teknoloji üretiminde işbirliklerinin önemine dikkat çeken Özkan, “Genellikle işbirliklerinin önemini söyleyemeyiz. Hele söz konusu sürdürülebilirlik ve karbon ayak izi ise burada işbirliklerine çok açık olmalıyız. Bunu rekabet avantajı olarak görmemeliyiz. . Ben iyi bir şey yapıyorsam, yoksa başkası iyidir.” Bir şeyler yapıyorsa karbon salgını konusunda bana yardımcı olabilmeli.” görüşlerini dile getirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu