İsrail’de emekli savaş pilotu hakkında “Netanyahu’ya ölüm tehdidi” soruşturması
Emekli İsrail hava kuvvetleri savaş pilotu Ze’ev Bar’ın, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun öldürülmesine ilişkin paylaşımı hakkında soruşturma başlatıldığı bildirildi.
İsrail basınında yer alan habere göre, İsrail’in 1981’de Irak’taki nükleer reaktörleri havadan bombaladığı Opera Harekatı’na katılan ülkenin tanınmış isimlerinden Bar, sosyal medyadan yaptığı paylaşımda şunları söyledi: Yahudi makalelerine kıyasla Netanyahu’nun öldürülmesinin uygun olduğunu.
Yahudiliğe göre birinin başkasını öldürmesi veya başkasına zarar vermesi durumunda öldürülmesine izin veren “dini rodef” kavramına da değinen Bar, “Bir başbakan diktatörlük yetkisi alırsa, bu başbakan, bakanları ve yandaşları da aynı yetkileri kullanır. Benim ‘dini rodef’im, eğer bir yabancı veya İsrailli biri ülkemi işgal ederse ve demokratik olmayan bir şekilde yönetiyorsa öldürülmesi zorunludur.” sözlerine yer verdi.
Geçtiğimiz yıllarda Netanyahu muhalefetinin önde gelen isimlerinden Bar’ın paylaşımına Netanyahu’nun partisinden ve muhalefetten tepki geldi.
İsrail polisi hem klasik hem de sosyal medyada “tanınmış kişilere yönelik şiddeti tahrik eden veya tahrik eden açıklamalarda bulunanların soruşturulacağını” duyurdu. Polisin Bar’ın paylaşımı hakkında soruşturma başlattığı belirtildi.
Bar’ın daha sonra yaptığı paylaşım için özür dilediği, “ifadeleri başkasından aldığını ve bu nedenle paylaşımını sildiğini” açıkladığı belirtildi.
Netanyahu hükümetinin “yargı reformu”
Son beş haftadır yüz binlerce kişi, Netanyahu hükümetinin yargı düzenlemesine ve sağcı politikalarına karşı başta Tel Aviv olmak üzere farklı şehirlerde kitlesel protestolar düzenliyor.
Adalet Bakanı Yariv Levin, 5 Ocak’ta Yüksek Mahkeme’nin yetkilerini sona erdirecek ve yargının yargıçların seçimi üzerindeki etkisini azaltacak bir yasa çıkarmayı planladıklarını duyurdu.
Netanyahu liderliğindeki koalisyon hükümetinin yargının bazı yetkilerini parlamentoya devretme girişimleri, hükümet ile Yargıtay başta olmak üzere İsrail yargı sistemi arasında gerginliğe neden oldu.
Ülkedeki en yüksek yargı mercii olarak görev yapan İsrail Yüksek Mahkemesi, Meclis’ten geçen yasaları, Anayasa taslağı olarak kabul edilen “temel yasalara” aykırı olduğu gerekçesiyle bozma yetkisine sahip.
Netanyahu hükümeti, Yargıtay’ın Meclis’ten geçen yasaları bozma yetkisini kaldıracağını açıkladığı yargı düzenlemesinde belirtti.
İsrail Yüksek Mahkemesi’nin 18 Ocak’ta Netanyahu hükümetinde birden fazla bakanlık görevi üstlenen Şas Lideri Arya Deri’nin “vergi suçlarından mahkum olduğu için” kabineye dahil edilemeyeceğine karar vermesiyle iktidar-yargı krizi derinleşti. Netanyahu, mahkeme kararıyla Deri’yi geçen hafta görevden almıştı.
İsrail Başsavcısı Gali Baharav-Miara, hükümetin yargı düzenlemesine itirazlarını yazılı olarak iletti ve şikayetlerinin “kuvvetler ayrılığı, yargı bağımsızlığı ve kişi haklarının korunması” ilkelerinin bozulmasına odaklandığını paylaştı.