Haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hindistan ziyaretinin ardından uçakta soruları yanıtladı: (2)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi ile görüşmesine ilişkin, “Önce bizi bekliyorlar ama ben ‘sizi bekliyoruz’ dedim. Bakanlarımız ve istihbarat başkanımız tarihi görüşecek.” söz konusu.

Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de düzenlenen 18. G20 Liderler Zirvesi’ne katılan Erdoğan, Hindistan’a dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Türkiye’nin, merkezi güç ülkesi olma hedefinin yanı sıra, küresel güç krizinde de kritik bir role sahip olduğunu belirterek, “Yakın gelecekte bu bağlamda somut adımlar bekliyor muyuz? Zirve kapsamındaki temaslar?” Soruya yanıt veren Erdoğan, finans merkezini Ataşehir’de bizzat açtığını, bazı finans sektörü kurumlarının ve kamu bankalarının buraya yerleştiğini söyledi.

Açılışta çok güzel bir finans merkezlerine sahip olduklarını gördüğünü belirten Erdoğan, şöyle devam etti:

“Artık bu adımla Ataşehir’de bir enerji merkezinin kurulmasını sağlayacağız. Orada sadece doğalgaz olmayacak. Orada petrolden, madenlere, yenilenebilir enerjiye, cevherden mücevhere kadar pek çok adım atılacak. Altın borsasında sadece bizim bildiğimiz yerde değil, gerekirse orada da ciddi bir sirkülasyon olacak.” Bütün bunlarla birlikte Trakya’da da doğalgaz merkezi olacak. Sayın Putin’le Soçi ziyaretinde bunu görüştük. Biliyorsunuz şu anda Trakya’dan gelen doğalgaz Türkiye’nin ihtiyacının yaklaşık yüzde 40-50’sini karşılayacak ama şu anda Avrupa bizden doğalgaz bekliyor. Mesela Macaristan bizden doğalgaz bekliyor, bizim de onlara verdiğimiz sözler var. ‘Doğal gaz ihtiyacınızı buradan karşılayacağız’ dedik ve Trakya’daki dağıtım merkezinden Avrupa’ya doğal gaz tedarik edeceğiz. Ataşehir, birçok çeşit elektriğin pazarlandığı ve dağıtıldığı yer olacak” dedi.

Zirve kenarlarında ve tüm uluslararası platformlarda muhataplarıyla yaptıkları görüşmelerde enerji konusunu öncelikli ve ayrı bir başlık altında ele aldıklarını belirten Erdoğan, “Bu konuda her zaman yeni ve farklı çalışmalarımız oldu ve olmaya da devam edecek. Görüştüğümüz liderlerle iktidardaki çıkarlarımızı ve atılacak yeni adımları konuştuk.” dedi.

Erdoğan, Rus gazının Türkiye üzerinden Avrupa’ya ulaştırılmasına yönelik çalışmaların sürdüğünü kaydederek, şöyle konuştu:

“Türkiye küresel enerji merkezi olursa diğer ülke kaynaklarının Avrupa pazarına ulaşması mümkün. Özellikle önümüzdeki dönemde atacağımız somut adımlarla küresel doğalgaz fiyatı Türkiye’de belirlenecek” Türkiye’de fiziki doğalgaz üssü kurulacak. Bunun için çalışmalarımız devam ediyor. Çalışmalar olgunlaşıp kesinleşme aşamasına geldikçe yeni müjdemizi kamuoyuyla paylaşacağız. Fiyatlandırma konusu atacağımız bir adım, alacağımız bir karardır. Onlarla birlikte yapacağız. Enerji ve Olağan Kaynaklar Bakanlığımız, Sayın Bakanımızın muhataplarıyla görüşerek bunları sonuçlandıracak. Bu toplantılar sonucunda ortak alacağımız kararlara devam edeceğiz. Bakın, “Mesela petrolde, Suudi Arabistan ve Rusya fiyatlarla oynuyordu. Fiyatlarla oynamanın sonucunda dünya ne yaptı? Tek başına ‘kararı ben verdim, oldu’ ile olmaz. Birlikte gerçekleşecek.”

“Türkiye değerli bir üretim ve ticaret üssü”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Hindistan Başbakanı’nın gündeme getirdiği Hindistan-Ortadoğu-Avrupa Tren Hattı, Çin’in Kuşak-Yol Projesi’ne karşı ABD destekli bir plan olarak değerlendirilebilir mi? Joe Biden da bunu hemen destekledi. Yeni bir plan hedefleniyor.” Çin’i engellemek bir saldırı mı?” Soruya yanıt olarak jeostratejik konumu nedeniyle dünyadaki tüm koridorlarla ilgili gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirtti.

Erdoğan, “Çin, Kuşak ve Yol Girişimi konusunda ara verdi ve devam ediyor. Bildiğiniz gibi Çin’in attığı bu adımla ilgili bir miktar ilerleme kaydettik. Yani o proje ve plana her şey dahil, ta ki ta ki ta ki o projeye ve plana kadar.” Marmaray’a ulaşıyoruz.” Sözlerini söyledi.

Diplomasiyi kazan-kazan ilkesi çerçevesinde yürüttüklerini, bu alternatif yollardan ne ölçüde yararlanabileceklerini, neler kazanabileceklerini araştırdıklarını anlatan Erdoğan, şöyle konuştu:

“Ülkeler ticari yol ve güzergâhlarla etki alanlarını geliştirmeye çalışıyor. Biz bunun bilincindeyiz. Ancak biz meseleye ‘yol medeniyettir’ sloganıyla bakıyoruz ve tüm bu projelerin medeniyetin gelişmesine hizmet etmesini umuyoruz. , insanların refahı ve barış. Biz şunu söylüyoruz, Türkiye’siz bir dünya.” Koridor yok. Türkiye değerli bir üretim ve ticaret üssüdür. Doğudan batıya trafik için en uygun hattın Türkiye’den geçmesi gerekiyor.

Bu süreçte büyük önem verdiğimiz adımlardan biri de Körfez’in bizimle birlikte attığı adımdır. Irak, Katar, Abu Dabi, Türkiye üzerinden Avrupa’ya giden bir yoldan, bir koridordan bahsediyoruz. Bu konuda özellikle Muhammed Bin Zayed dün çok daha kararlı bir öneride bulunarak, ‘Bu konuyu uzatmayalım, arkadaşlarımız 60 günde müzakereleri bitirsin, bir an önce temellerini atıp yola çıkalım’ dedi. Yani bu işten o kadar heyecan duyuyorlar ki, ben de hem Dışişleri Bakanımız Hakan Fidan’a hem de Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Abdulkadir Uraloğlu’na gerekli talimatları verdim. Umarım muhataplarıyla görüşerek bu adımı atarlar. Bu sayı o kadar da az değil. Ancak Birleşik Arap Emirlikleri bu işe oldukça hazır. Katar çok hazır. Biz de buna çok hazırız. İnşallah bu adımı da bu şekilde atmış olacağız.”

“Bardaklarının boş olduğunu bilmeyecek kadar saflar”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ekrem İmamoğlu, Kemal Kılıçdaroğlu partinin başkanlığına devam ederse İstanbul’un kaybedebileceğini söylemişti. Ancak artık aday oldu. Akşener ayrıca 81 ilde aday göstereceklerini de açıkladı. İstanbul ve Ankara’yı kaybetmeyi göze aldıklarını ifade eden Erdoğan, “Muhalefet şu anda kazanmaya değil kaybetmeye bakıyor. “Konuşuyor”. Bu açıklamalara ne diyorsunuz?” Soruya ilişkin şu yorumları paylaştı:

“Zaten kendi aralarında değerlendirmelerini yapıyorlar. Başkan ne diyor? ‘Altı kişilik masa değil, gerekirse on altı kişilik masa’ diyor. Yani biraz daha konuşsa on altıncı masa da olurdu. 166 kişilik bir masaydı ama masa devrildi, fena düştü, o masanın içinde, şu belediye başkanları da vardı, hepsi başkan yardımcısı oldu, mesele belli… bizde böyle bir düşünce yok. Sorun. Bu belediye başkanlığını İstanbul’da yaptık, Ankara’da yaptık. Bizim belediye başkanlığımızın kalitesi ve seviyesi nedir? Ankaralılar çok iyi bilir. Diğer taraftan İzmir’e bir bakın. İzmir’in belediye yönetimi ne durumda? Şu anda İzmir felaket yaşıyor. Maalesef orada yaşayan vatandaşlarım Türkiye’de ‘özür dilerim’ diyor. Adana’ya bakın, Mersin’e aynen bakın. Antalya’da Menderes Bey’den sonra bir dönem vardı. Maalesef berbat. Burada yaşayanlar burada verilen hizmetin ne olduğunu biliyor, konuşmak işe yaramaz, damgalamak işe yaramaz. Neyin mührü? Hangi sel felaketinde bot giyip sel felaketiyle mücadele ettiniz? Böyle bir kaygıları yok. Onun için burada en büyük karar verici İstanbul’dur, Ankara’dır, onlar da Adana’dır, Antalya’dır, Mersin’dir, inanıyorum ki burada milletim en keyifli kararı, en bağlayıcı kararı verecektir. Bunlarla daha ileri gidemezsiniz. “21 yıldır hükümet olarak kendi rekorlarımızı yenilemek için kendimizle yarışıyoruz.”

AK Parti’nin kendisiyle yarışan, hizmette yarışan bir parti olduğunu vurgulayan Erdoğan, muhalefetin kâr ve sandalye yarışı yapan partilerden oluştuğunu anlattı.

Erdoğan, “CHP’nin ev festivali başkanının durumu da farklı değil. O da oturma hayalleriyle ileri geri gitti, sonunda mevcut koltuğunu korumak için masaları tokatlayacak kadar ileri gitti. Yaptıkları hileler” dedi. Genel seçimler öncesinde kurdukları 9 kişilik masada kullandıkları yeni yeni ortaya çıkıyor.” değerlendirmesini yaptı.

Altılı masada, masanın altında birbirini tekmeleyen müzakereleri milletin gördüğünü ve görmeye devam edeceğini belirten Erdoğan, “Sabah başka akşam başka konuşuyorlar. Sabah başka konuşuyorlar. İzmir’de, diğeri Ankara’da, diğeri Diyarbakır’da, diğeri Erzurum’da.” “O yüzden onların söylediklerinden çok ne yapacaklarını bekleyip görmemiz lazım. Artık milletim onların gerçek yüzünü gördü.” söz konusu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye gibi büyük ve güçlü bir ülkenin, bu kadar beceriksiz kişilerin elindeki muhalefeti hak etmediğini belirtti.

Erdoğan, “Tek derdi kâr ve koltuk olan bir muhalefetin ne ülkemize, ne vatandaşlarımıza hiçbir faydası olmaz. Girdikleri tüm seçimleri kaybetmiş olsalar da ‘başarılıyız’ demeleri bile bu sorumluluklarını kabul etmediklerini gösteriyor.” Ciddi çalışın ve seçmenleriyle dalga geçin. ‘Başarılıyız’ diyenler bardağın dolu tarafına bakmıyor.” “Bardaklarının boş olduğunu anlamayacak kadar saftırlar. İnanıyoruz ki, yerel seçimlerde CHP’nin eline geçen şehirlerimizi halk, saf oylarıyla kurtarıp Cumhur İttifakı’na verecektir. Bunun için. Rehavete kapılmadan çok çalışarak halkın ve seçimlerin gönlünü kazanacağız.” belirtti.

“Bu millet CHP ile terör örgütü arasındaki dayanışmayı unutmadı”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK) ilişkin sözlerinin hatırlatılması üzerine şu açıklamayı yaptı:

“Öncelikle bu kişi vatansever ya da milliyetçi değildir. Öncelikle bu kişi PKK terör örgütüyle, YPG’yle, HDP’yle elele yürüyen kişidir. Onlar da aynı şeyleri yapmadılar mı? sıradan liderleri… Terör örgütlerinin temsilcileriyle Ankara’dan İstanbul’a yürümediler mi? Ancak bu ismini verdiğiniz kişi, teröristlerin cenaze törenlerinden dağdakilerle yürüyüşe kadar tüm bunları yapmış bir şahıs. İnanıyorum ki bu seçimde artık yerel bazda vatandaşlarım onlara ‘yürü’ demeyecek. Ben ipi keseceğine inanıyorum. Ben bu şekilde düşünüyorum. Bu, hiçbir bağlantısı olmayanların alçak iftirasından başka bir şey değil. Milletiyle ve milletin değerleriyle, düşmanlarına bile zulmetmeyen Türk Silahlı Kuvvetleri’ne, “çamur atından her zaman bir iz kalsın” gibi ifadelerle iftira atmaktan yorulmuyorlar. Türk askeri ve milleti düşmandır.İsmin Türkiye’nin ikinci büyük partisine üye olması da düşündürücüdür. Seçim sırasında Kandil’den CHP’ye ve adayı Kemal Kılıçdaroğlu’na selam ve takviye gönderilirken, bu kişi CHP kimliğiyle terör örgütünün kurulduğu köyden örgütü selamlıyordu. Bu millet CHP ve terör örgütü dayanışmasını unutmadı ve bunun karşılığını da sandıkta verdi. Bu kişi, dünyanın en gururlu ve en cesur ordusu hakkında kötü konuştuğu için kanun önünde cezalandırılacaktır. “Cesaretini düşmanlarının bile övdüğü Türk Silahlı Kuvvetlerimize yönelik bu alçakça hakaret ve iftiralar cezasız kalmayacaktır.”

“İsteğimiz sivil anayasanın en geniş katılım ve konsensüsle hazırlanmasıdır”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yeni anayasa için yine davet yapıyorsunuz. İki yıl önce yaptığınız davete muhalefetten olumlu yanıt gelmedi. Şimdi yeni konjonktürde muhalefetin buna olumlu yanıt vermesini bekliyor musunuz? Ne olacak?” nasıl bir prosedür, bu konuda nasıl bir yol haritası önerirsiniz? Örneğin 2011’de “2015’te olduğu gibi Meclis’te temsil edilen partilerin katılımıyla yeniden bir komisyon kurulabilir mi?” sorusuna yanıt olarak, “Tabii ki 2011 ve 2015’te olduğu gibi Meclis’teki partilere de tekliflerimizi götüreceğiz.” yanıtını verdi.

Ama her şeyden önce Cumhur İttifakı olarak ön hazırlık yapacaklarını, bu ön hazırlıkları yaptıktan sonra Meclis’te grubu olanlarla bu konuyu olgunlaştırmaya çalışacaklarının altını çizen Erdoğan, “Çünkü anayasa bir anayasadır. Yani bunu bir kenara atmamız mümkün değil. Şu anda parlamentodaki grubumuz diğer gruplarla aynı çizgide. Eğer bu toplantıları yapabilirsek, birlikte adım atabilirsek, eğer ortaklaşa böyle bir adım atabilirsek. sivil anayasa, bu bizim adımımız olacak. Eksikleri neler, neler değil. Bunları gözden geçireceğiz ve kuracağımız komitelerle inşallah bu çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Darbelere bakışımız, darbe anayasalarına karşı tavrımız siyasi anayasamızın özetidir. Hayat Ülkemizin “Sivil bir anayasaya sahip olma arzumuz hayalin ötesindedir; siyasetimizin eylemi haline geldi.” dedi.

Türkiye’de 21 yılda yargı teşkilatının fiziki yapısını güçlendirerek insani varlığını sürekli güçlendirdiklerini anlatan Erdoğan, “Bütün bu çabaları sivil bir anayasayla taçlandırmak ve Türk Yüzyılını sivil bir anayasayla inşa etmek istiyoruz.” söz konusu.

Türkiye’nin artık darbe dönemi ürünü bir anayasayla yönetilmeyi hak etmediğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yeni, sivil ve özgürlükçü bir anayasa yapmak Türkiye’ye düşecektir. Millet, Türk aritmetiğini şekillendirirken” dedi. Büyük Millet Meclisi’nin partilere mesajı şu: ‘Uzlaşın ve artık yeni bir anayasa yapın.’ “Parlamento tabanının mümkün olan en geniş uzlaşısıyla, sivil toplumun tüm kesimlerinin görüşleri dikkate alınarak yeni bir anayasa yapılması mümkün. Dileğimiz sivil anayasanın en geniş katılımla ve fikir birliğiyle hazırlanmasıdır. Yasama yılı açılırken Cumhur İttifakı olarak bu konuya odaklanacağız.” dedi.

“Öncelikle dışişleri bakanlarımızı ve istihbarat liderlerimizi atadık.”

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi ile görüşmesini hatırlatan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “2022’de Katar’da bir toplantınız vardı ama artık resmi bir toplantı. Toplantı nasıl geçti? Karşılıklı ziyaretleriniz bu kapsamda mı gündeme geldi?” toplantı?” Soruya yanıt olarak görüşmenin çok olumlu geçtiğini, davet konusunun da gündeme geldiğini belirtti. Erdoğan şöyle devam etti:

“Öncelikle dışişleri bakanlarımızı ve istihbarat liderlerimizi görevlendirdik. Kendi aralarında karşılıklı görüşmeler yapacaklar. Tabii önce bizi bekliyorlar ama ben ‘Sizi bekliyoruz’ dedim. Tarih verilmedi. Bakan arkadaşlarımız ve istihbarat liderimiz tarihi görüşecekler, adımlarımızı ona göre atacağız, toplantımızda kendilerine, atadıkları büyükelçinin sunduğu güven mektubunu yakında kabul edeceğimi söyledim, aradaki bağları hep birlikte ayağa kaldıracağız. Türkiye ve Mısır en kısa sürede hak ettiği seviyeye gelecektir. ekonomi ve büyük bir ticari potansiyele sahiptir. Karşılıklı ticaret hacmimizi iki katına çıkarmak için çalışacağız. Bildiğiniz gibi Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Kurulunu oluşturduk. Bunu yeniden canlandırmaya çalışacağız. “İlişkilerimizi eskisinden daha iyi hale getirmek, başta Suriye sorunu olmak üzere birçok bölgesel sorun alanında olumlu sonuçlar elde etmemizi sağlayabilir.”

“Bu terazi o kadar ağır değil”

Erdoğan, “G20 Sonuç Bildirgesi’nde Afrika Birliği’nin G20’ye dahil edilmesi konusu yer alıyordu. Türkiye’nin Mısır’la ilişkilerinin normalleşmesi konusunda bir duraklama vardı. Türkiye’nin Hindistan ve bölge ülkelerine yönelik bir girişimi olabilir mi?” Dünyada yön değişikliği olacak mı, Türkiye nasıl davranacak sorusunu yanıtlarken, G20’nin sadece Doğu ülkelerini değil, birçok Batılı ülkeyi de kapsadığını vurguladı.

G20’nin adeta Doğu-Batı sentezi olduğuna işaret eden Erdoğan, “Ancak bu son gelişmelerde ne yazık ki Batı ile Rusya-Ukrayna olayı arasında bir çatışma olduğunu söyleyebilirim. Nedir bu çatışma?” İşte Sayın Putin: “Batı bana verdiği sözü tutmadı. “Bu yüzden tahıl koridorunu bozdum” diyor. Nedir? Batı bize elli yıldır verdiği sözü tuttu mu? Öyle oldu. Avrupa Birliği söz konusu olduğunda bizi elli yıldır oyalayan. Bugün Avrupa Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Charles Michel ile tekrar görüştük ve şunları söyledi. Bu terazi bu kadar yükü kaldıramaz.” şeklinde bir açıklama yaptı.

(Bitti)

haberesenler.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort